Andning - hemligheten bakom prestationsförmåga och en stabil röst

Andningen är ett kraftfullt verktyg som påverkar vår förmåga att prestera och rikta fokus. Vår andning fungerar också som röstens bränsle. Att lära sig att andas avspänt och funktionellt är därför A och O både för att vi ska bli mer produktiva och för att vi ska få en avspänd och tydlig röst, även i pressade lägen.

Andning, känslor och röst

Har du provat att ta ett djupt andetag innan du möter publik, för att lindra nervositet eller för att lugna systemet när du är uppjagad eller upprörd? Då har du gjort helt rätt! Det är nämligen så att olika andningsmönster är direkt kopplade till våra känslor genom länkar i vårt nervsystem. När vi känner oss avspända, glada och lugna har vi ett djupt och lugnt andningsmönster jämfört med när vi känner oss upprörda, stressade eller nervösa - då andas vi oftare högt uppe i bröstkorgen med mer ytliga andetag och snabbare andningsfrekvens. En hög bröstkorgsandning leder lätt till spänningar i bålens övre delar, axlar, nacke och armar, vilket i sin tur påverkar hur rösten låter och vad vi utstrålar med vårt kroppsspråk. Det är därför rösten kan låta ljusare och mer klangfattig när vi är nervösa, jämfört med när vi är avspända.

Vad som är intressant och som många inte tänker på är att vi kan påverka hur vi känner oss och vilket intryck vi ger med vår röst, genom att medvetet styra vårt andningsmönster. Att lära sig grundläggande andningsteknik är ett lättillgängligt och användbart verktyg för att styra känslorna i rätt riktning. Det är ofta mycket mer effektivt än att försöka “tänka sig ur” en känsla (tanken “nu måste jag lugna mig” fungerar sällan i skarpa lägen, tex när vi är stressade och nervösa, eller hur?).

“There is a lot more to the breathe than we know. In particular, it is a powerful way to control the mind.  Emma Seppälä, Ph.D.

När presterar vi bäst?

Varje gång vi andas med medvetna, lugna, djupa andetag aktiveras det parasympatiska nervsystemet, dvs bromsen i vårt system som är associerad med vila och ämnesomsättning. Regelbundna andningsövningar kan därför “träna” vår kropp att bli lugnare, menar Emma Seppälä, forskare på Stanford University’s Center for Compassion. Förutom att aktivera det parasympatiska nervsystemet berättar hon att man i studier sett att personer som dagligen tränar funktionell, medveten andning har lägre nivåer av kroppens stresshormon kortisol.

Andningsövningar stärker vidare vår förmåga att reglera våra känslor och bli mindre reaktiva. Vi ökar vår flexibilitet och har lättare att prioritera det vi ska säga eller göra. På några minuter kan vi alltså påverka hur kroppen känner sig -  lugn, stressnivån sjunker, man har lättare att slappna av och fokusera. I det här läget är det lättare för hjärnan att vara produktiv och prestera på topp, inte sant? Magstöd och avspänning kommer på köpet och det blir lättare att kommunicera med en röst som uttrycker närvaro och stabilitet. 

Tips inför nästa presentation

Nästa gång du ska hålla en presentation eller ett föredrag kan du prova att avsätta fem minuter till medveten andning innan du börjar. Du kan behöva hitta ett avskilt utrymme där du får vara i fred. Se vad den här stunden gör med ditt fokus, din nervositet och din röst!

  • Avsätt fem minuter till långsam, medveten andning innan presentationen börjar. Tänk 6 sekunder inandning, 6 sekunder utandning.

  • Gäspa, sucka och sträck ut kroppen. Det påverkar andningen och hjälper hjärnan aktivera lugn-och-ro-systemet.

  • Gör en grundande övning för att samla dig och öka känslan av stabilitet i kroppen. Ta till exempel hjälp av korta övningar i gratisappen compassion lifestyle

  • Stå eller sitt upprätt när du pratar så får du mer energi i rösten jämfört med om du lutar armarna mot ett bord eller lutar bakåt mot ryggstödet. Om du står: Lägg tyngden en aning på framfötterna så får du automatiskt hjälp att rikta rösten framåt mot dina åhörare. 

LYCKA TILL!

 I våra röstkurser får du lära dig olika andningstekniker som skapar lugn, fokus och ger din röst mer kraft.