Hur är röstläget?

 

Varför låter vi olika? 

För att ta reda på det behöver vi ta en titt ner i halsen där stämbanden sitter, i struphuvudet närmare bestämt. Egentligen är “band” en missvisande beskrivning. Vissa kallar dem hellre för stämläppar eller stämveck. Det rör sig i alla fall om två veck klädda med slemhinna, som buktar ut från väggarna inne i struphuvudet, ett på varje sida.

Större massa = mörkare röst

När stämbanden aktiveras börjar de svänga i utandningsluften som kommer från lungorna, och då uppstår (förhoppningsvis) ljuv musik. Tänk ungefär som en gitarrsträng som vibrerar i luften och ger ljud ifrån sig. Som en liten grundkurs i fysikaliska lagar kommer vi nu fram till följande: Ju mindre massa som vibrerar, desto högre pitch (= tonhöjd) får tonen. Är stämbanden korta och tunna så blir tonen hög, är stämbanden långa och tjocka så blir tonen lägre. Därför är alltså små barns röster de allra ljusaste. Under puberteten växer stämbanden till hos både flickor och pojkar.

Målbrottet utvecklar rösten

När målbrottet är avklarat (som ju främst drabbar pojkar, men en del flickor kan också känna av röstförändringarna, om än mer diskret) är mäns stämband ungefär 2 cm långa, medan kvinnors stämband är ungefär 1,5 cm långa. Självklart finns det variationer hos olika individer. Som bekant finns det ju flera olika röstlägen för män (tenor, baryton, bas) och för kvinnor (sopran, mezzosopran, alt).

Whiskeyröst

Om vi är förkylda eller har druckit mycket whiskey (eller annan alkohol) blir stämbanden svullna, dvs tjocka. Då ökar alltså stämbandens massa, et voilá, den djupa, lågpitchade whiskeyrösten är ett faktum. Då brukar rösten också, förutom den låga pitchen, låta skrovlig och hes, vilket beror på att stämbandens svängningar blir mer oregelbundna när de är svullna.

Vid stress går pitchen upp

När vi är stressade och nervösa spänner vi omedvetet flera av våra muskler i kroppen, t ex brukar axlarna åka upp till öronen. Musklerna i struphuvudet är tyvärr inget undantag, utan vid stress spänner vi ofta stämbanden onödigt mycket. Vad händer när du skruvar åt och spänner strängen på gitarren? Om du har provat så vet du att tonen blir ljusare, alltså får en högre pitch. Detsamma gäller för stämbanden. När vi är lugna och avspända däremot har stämbanden en lägre grad av spänning och rösten blir mörkare. När det gäller stress och nervositet har även andningen en avgörande betydelse för hur väl din röst funkar. Om du vill läsa mer om hur du kan hantera nervositet och få rösten att funka optimalt under presentationer läser du här: Andning - hemligheten bakom prestationsförmåga och en stabil röst. Håll också utkik här på bloggen, för snart kommer ett fördjupande inlägg om hur rösten påverkas av stress.

 

Vad skulle du vilja läsa mer om? Berätta gärna här nedanför i kommentarsfältet!

 

LÄNKTIPS: Se foniatern (= röstläkaren) Henrik Widegren göra en djupdykning i halsen!