Uppvärmning inför muntliga presentationer

Foto: Kristoffer Pettersson

Foto: Kristoffer Pettersson

Här kommer en skön röstuppvärmning som ger bättre förutsättningar för att din röst ska vara bekväm och höras bra genom hela presentationen. Övningen tar 5-10 minuter. Den hjälper dig också att hitta fokus och lugna nerverna innan du går in och möter dina åhörare.

Grunda och lugna systemet

Sätt dig bekvämt en bit fram på din stol. Känn båda sittbenen mot underlaget och hela fotsulorna mot golvet. Andas in och förläng ryggraden med hakan lätt indragen. Tänk dig en osynlig tråd som lätt dras upp från ryggraden, nacken och hårbotten när du andas in. Släpp ut luften genom munnen med en lugn suck. Slappna av i magen, axlarna, ansiktsmusklerna och käkarna. Upprepa i lugn takt 3 gånger. 

Axellyft

Fortsätt andas in-och ut genom näsan. Placera händerna på låren. Ta ett djupt andetag in genom näsan, höj axlarna med riktning bakom öronen. Sänk axlarna på utandning. Upprepa 3 gånger. Lägg en hand på magen och den andra handen på bröstkorgen. Andas några längre och djupare andetag. På inandning expanderar och växer rörelsen, magen går ut en aning.  På utandning slappnar kroppen av och magen sjunker tillbaka. Känn andningsrörelsen under dina händer.

Aktivera stödet

För att få kontakt med magstödet, låtsas att du hastigt blåser ut ett ljus, bålmusklerna i midjan och på framsidan aktiveras. Du kan även prova att hosta lätt för att bli medveten om var stödet för andningen och rösten finns. Här är röstens centrum och motor. Ju mer aktivitet du har i det här området när du pratar, desto lättare är det att få rösten mer stabil och hörbar. Gå vidare med att göra 3 korta s-ljud där du aktiverar bålmusklerna. Fortsätt sedan med att göra ett mjukt m-ljud. Dina käkar ska vara avspända. Tänk dig att du smakar på något gott. Prova en gång till och känn utanpå struphuvudet hur vibrationer uppstår när stämbanden rör sig. Prova också att variera tonhöjden på m-ljudet, mjukt och försiktigt uppåt, sedan nedåt.

Stretch och röstmassage

Massera nacken, därefter käkarna och sist pannan. Det är lätt att vi spänner dessa muskler när vi är nervösa, vilket kan påverka hur rösten låter.  Luta hakan ner mot bröstet så att nackens muskler sträcks. Andas tre djupa andetag här och kom långsamt upp med huvudet. Ställ dig upp. Knäpp händerna bakom ryggen, fortfarande med rak rygg och hakan lätt inåt för att undvika att hakan skjuts uppåt/framåt. Sträck ut bröstmuskulaturen och axlarna genom att föra dina knäppta händer mjukt bakåt. Släpp långsamt ner händerna. Upprepa en gång till. Vila.

 

Lycka till och ha en skön presentation!

 

PS Om du vill läsa mer om röstträning och är SVD-prenumerant kan du kolla in Mias bästa rösttips.
 

.