5 sätt att skapa förtroende med hjälp av rösten

Hur ger du ett lugnt och fokuserat intryck även i situationer när du är nervös? Här är 5 tips för hur du utstrålar förtroende med din röst - med mycket värme!

  1. Öppen kroppshållning

När vi upplever stress, osäkerhet eller nervositet är det vanligt att vi krymper ihop med överkroppen,för ben och armar i kors och använder mindre rörelser. Diafragman (muskelplattan under lungorna) och stämbanden dras ihop, vilket försvårar vår förmåga att uttrycka entusiasm och självförtroende. Rösten blir klangfattig, kan kännas torr och låter ofta mer monoton och livlös.

För att motverka detta, ta plats med kroppen! Stå axelbrett isär med fötterna med hela fotsulorna stadigt i golvet. Rulla bak axlarna, öppna upp bröstkorgen och gör plats för andningen att komma djupare ner i magen. Med öppen och upprätt hållning och magandning är det lättare att variera röststyrkan och röstläget, vilket gör att du låter mer uttrycksfull och avslappnad.

2. Sänk taltempot

Tvärtom mot vad många tror är lägre taltempo ofta mer förtroendeingivande jämfört med snabbt taltempo. Lyssna på nyhetsuppläsare! Sänk tempot när du pratar, både med rösten och kroppsspråket. Undvik snabbt och ryckigt tempo i dina rörelser och i talet. Lugnt taltempo med målinriktade och planerade gester, inklusive stabil ögonkontakt, ger ett fokuserat intryck med stark närvaro.

3. Sänk tonläget

Både män och kvinnor uppfattar lägre röster som mer kompetenta, starka och pålitliga - attribut som förmodligen hör ihop med uppfattningar om ledarskapsförmåga. Rösten är ett beteende som går att påverka och det är fullt möjligt att hitta ett djupare röstläge. Det viktiga är att du gör det för att du själv vill, och att du tar hjälp av någon professionell så att din röst inte blir mörk, nedpressad och obekväm utan istället mörk, avspänd och skön.

Prova att gäspa, sucka och sträck ut kroppen. När vi gäspar ljudligt flera gånger sjunker röstläget på ett avspänt och skonsamt sätt. Dessutom är gäspar och suckar utmärkt för att sänka stressnivån i kroppen.

4. Medveten andning

Andningen är ett kraftfullt verktyg som påverkar vår förmåga att rikta fokus och ge ett avspänt intryck. Med hjälp av medveten andning och upprätt hållning kan du påverka ditt andningsmönster. Visste du att en stor del av dina lyssnare kommer spegla ditt andningsmönster samtidigt som du pratar? Andningen fungerar också som röstens bränsle. Att lära sig att andas avspänt och funktionellt är därför A och O för att vi ska bibehålla en avspänd och tydlig röst som ger ett lugnt och förtroendeingivande intryck.

Avsätt fem minuter till långsam, medveten andning innan din presentation börjar. Tänk 6 sekunder inandning, 6 sekunder utandning.

5. Rikta framåt

Sista tipset handlar om att nå ut med din röst och göra den mer hörbar. Stå eller sitt upprätt när du pratar så får du mer energi i rösten jämfört med om du lutar armarna mot ett bord eller lutar bakåt mot ryggstödet. Om du står: Lägg tyngden en aning på framfötterna så får du automatiskt hjälp att rikta rösten framåt mot dina åhörare. Genom att rikta blicken, kroppen och rösten en aning framåt visar du att du är intresserad av den/de du har framför dig, vilket är förtroendeingivande i sig.


Nyfiken på hur du blir en bättre lyssnare? Läs vidare: Lär dig lyssna uppmärksamt

Om du vill läsa mer om röstträning och är SVD-prenumerant kan du kolla in Mias bästa rösttips.