7 saker vi lärde oss under 2018

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så här i slutet av året känns det fint att stanna upp, sammanfatta och sätta punkt. Vad gjorde vi under 2018? Ja, inte bloggade vi i alla fall. Det har liksom varit fullt upp med annat! Vi har drömt, vågat, jobbat hårt, oroat oss, glatt oss och njutit av att driva Asplund & Bäcklin vidare. I årets första och sista inlägg delar vi med oss av våra viktigaste lärdomar från 2018. Hoppas det kan inspirera och peppa dig inför nästa år!
_DSC3066.jpg
 
  1. Om du vattnar så växer det

Vi är snart inne på tredje året med Asplund & Bäcklin. I år var året då vi vågade ge företaget mer av den tid det förtjänar. Ju mer tid vi lägger in i företaget, desto roligare blir det. När vi satsar mer har vi möjlighet att tacka ja till fler spännande uppdrag, gå in i nya givande samarbeten och fördjupa redan påbörjade projekt. Det ger i sin tur ringar på vattnet i form av nya idéer, och så snurrar det på. Vi har nog vetat hela tiden att det är så det funkar, och ändå har det tagit tid att våga ta steget.
 
Möte i röstverkstan.jpg
 

2. Att driva eget är lättare än vi trodde

Tillfälligheter kan bli nya möjligheter. En kursdeltagare kan bli en ny samarbetspartner. Vi gillar verkligen friheten att starta upp och leda hela processen från ax till limpa. Från första idén om en ny kurs och ett mejl till en eventuell uppdragsgivare, till att förbereda, genomföra och utvärdera. 

 
Röstkurs.jpg
 

3. Att ha is i magen

Ibland är det utmanande också. Tur att vi är bra på att djupandas. Ovissheten är det klurigaste att tampas med när du är din egen chef. Är du det minsta lagd åt det oroliga hållet så kan det vara tufft när du inte har stenkoll på ekonomin och noll inkommande jobb i sikte. Där och då är det så viktigt att komma ihåg punkt nr 2, att när du minst anar det så dyker det upp en ny tillfällighet. Så har det ofta varit förut, så varför skulle det inte fortsätta så? 
Emilia på Skansen.JPG
 

4. Att våga stå på egna ben

Under året har vi bytt av varandra med att vara föräldralediga. Tidigare har vi alltid hållit våra kurser tillsammans, och det är så vi tycker att det är allra roligast att jobba. I år har Emilia lett kurs för ABF:s cirkelledare. Mia har utbildat TV4:s sportkommentatorer och Artipelags konstvärdar. Det är verkligen en kick för självförtroendet att märka att vi fixar att göra det på egen hand, och att våra kurskoncept håller även i detta format.

Asplundobacklin.jpg


5. Att det är härligt att vara två

Givet allt under punkt 4 så är ändå det ovärderligt att ha en partner i företagandet att kunna bolla med, inspireras av och ta stöd av. Det går att kombinera tvåbarnsliv, föräldraledighet och företagande, mycket tack vare att vi kan turas om att vara den som flyger först och leder vägen.  
IMG_1934.jpg
 

6. Att nyfikenheten driver oss vidare

Nyfikenhet i mötet med människor är något som vi båda har gemensamt. I år har vi varit ute på många olika arbetsplatser. Det känns så spännande att få en inblick i olika yrken, och även i organisation och kultur inom olika branscher. Av våra kunder har vi lärt oss om försäljning, podd- och tv-produktion, konst och kulturhistoria och massor om hockey och sportkommentering. Vi älskar omväxlingen!


 
 
rawpixel-778707-unsplash.jpg
 

7. Att belöna oss själva

Vi letar alltid efter nya möjligheter och tänker ständigt framåt. I år har vi lärt oss att reflektion också behövs för att kunna lära nytt. Att stanna upp och blicka bakåt ibland är himla värdefullt, och att belöna dig själv för små och stora framgångar är en förutsättning för att behålla lusten att driva vidare. Det kan vara en dag på Yasuragi som i början av året, eller nu i mellandagarna när vi ses över ett glas bubbel och firar allt detta som vi lärt oss i år.
Till dig som läser - Tack för i år! Så roligt att du vill vara med på vår resa. Vi ser fram emot ett spännande 2019 med massor av nya lärdomar, och vem vet, kanske blir det fler blogginlägg också;)

Gott Nytt År!

Mia & Emilia


 
 
 

Mer läsning och lyssning:

Läs mer om våra röstkurser för företag här!

Blev du sugen på att också lära dig mer om sportkommenteringens ädla konst?

Lyssna gärna på avsnitt #132 av podden Sporthuset med Lasse Grankvist och Tommy Åström.

Vill du veta mer om vad vi gjort i år? Välkommen att följa Asplund & Bäcklin på Instagram.