Prosit! Lindring för den förkylda rösten

 
 

Hur tar man bäst hand om rösten när den är hes?  Och vad gör jag om jag måste undervisa, hålla en superviktig presentation eller stå på scen? Keep calm and read this.

Tips: Lär dig mer om hur du använder rösten hållbart! Boka oss för en kurs på din arbetsplats eller kom på en individuell konsultation hos oss.

 
matthew-henry-20172-unsplash.jpg
 

 Varför blir man hes?

När du är förkyld och hes är dina stämband irriterade och kanske svullna, och kan inte svänga som vanligt. Det är därför rösten låter annorlunda.  Om du vilar rösten så har du oftast tillbaka din vanliga röst på några dagar. Fortsätter du istället att prata fast rösten är hes så kan återhämtningen ta betydligt längre tid.

IMG_1135.JPG
 

Minska röstbelastningen

Har du ett jobb där du använder rösten mycket, gör du bäst i att stanna hemma även om du känner dig hyfsat pigg förutom hesheten. Precis som vår kloka kollega Christine Furu skriver: Man behöver inte ha hög feber för att tillåta sig att vara sjukskriven, särskilt inte om man har rösten som arbetsredskap.

  • Stannar du hemma i början av förkylningen när hesheten är som värst, så kan du motverka en längre sjukskrivning på grund av långdragen heshet längre fram.


  • Kan du planera om arbetet så att du gör tysta arbetsuppgifter de dagar rösten strejkar? Du kanske kan boka om mötet? Går det inte, se åtminstone till att åka hem och försök vara tyst resten av dagen. Det är den totala röstbelastningen som gör skillnaden. En presentation följd av ett lunchmöte följt av småprat med kollegorna följt av en AW följt av pratsamma barn hemma är inte snällt mot en sliten röst.


  • Har du helt tappat rösten får du prova att skriva (bär med dig ett anteckningsblock!), gestikulera eller mima. Att viska sliter ofta mer på rösten än att använda den lilla röstrest man har kvar så mjukt man kan.

 

 
plush-design-studio-553319-unsplash.jpg
 

Lindra hostan

Varje gång du hostar kolliderar stämbanden hårt och utsätts på så vis för extra belastning. Detta gör dem ännu mer irriterade än de redan är av förkylningen i sig.

 

  • Det finns två varianter av hostmediciner, de som dämpar hostreflexen och de som är slemlösande. Inga studier har kunnat bevisa att receptfria hostmediciner har någon tydlig effekt, men vissa upplever ändå att de hjälper.

  • Istället för slemlösande medicin kan det funka lika bra att dricka en klunk varmt vatten då och då. Vätskan gör slemmet lösare och lättare att hosta upp. Ett tips är att ställa en termos bredvid sängen innan du går och lägger dig på kvällen, din ev partner kommer att tacka dig.

  • Prova att inhalera vattenånga. Koka upp vatten, häll i en stor bunke eller i handfatet, sätt dig med en handduk över huvudet och andas in ångan. Vissa gillar att använda en särskild inhalator för ändamålet, finns att köpa på apotek.

  • Hosta kan också ha andra orsaker än förkylning, t ex reflux från matstrupen eller problem med lungornas funktion. Har du långvarig hosta utan att vara förkyld bör du därför kolla upp orsaken och vid behov få lämplig behandling. Börja hos en läkare på din vårdcentral.

 
IMG_1080.JPG
 

Näsandning är bra grejer

När du är täppt i näsan och snuvig blir det svårt att andas genom näsan och du tvingas andas genom munnen. Andas man enbart genom munnen blir slemhinnan på stämbanden torr vilket gör rösten hes och det kan ta emot att prata.

  • Använd nässpray så att du underlättar andningen genom näsan. Avsvällande nässpray ska dock inte användas för länge. Den som provat på ett nässpraysberoende vet att det varken är kul eller lätt att bli av med.

  • Det finns flera fördelar med att andas genom näsan. Näsans hårstrån renar luften som ett grovt filter. Luften hinner också bli varmare och fuktigare på sin väg genom näsan ner till lungorna, jämfört med när vi andas genom munnen och på kort tid kan dra in stora mängder kall luft.

  • Snuva kan förutom förkylning bero på allergi. Det är också vanligare att personer med allergi har röstproblem, bland annat på grund av mycket munandning till följd av nästäppa. Är du allergisk finns det särskilda nässprayer du kan använda för långvarigt bruk, prata med din husläkare eller allergiläkare.

 
IMG_1136.JPG
 

Smart att låta rösten vila

Om man anstränger rösten när man har inflammerade stämband kan man få små blödningar under slemhinnan på stämbanden. Då brukar hesheten bli mer långvarig tills dess att stämbanden har återhämtat sig. En komplikation som kan uppstå är att det bildas en liten polyp på stämbandet som behöver opereras bort.

Blir du ofta långvarigt hes i samband med förkylning så är det läge att söka upp en öron-näsa-halsläkare eller foniater (ÖNH-läkare specialiserad på rösten). Läkaren undersöker dina stämband för att utesluta att det finns skador på stämbanden som behöver behandlas.

 

Här kan du läsa mer: